Mapesu Private Game Reserve

Met zijn 120 km2 (12.000 ha) maakt het reservaat deel uit van de Limpopo Valley Conservancy die grenst aan het Mapungubwe National Park, dat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Het ligt ook in de Greater Mapungubwe Transfrontier Conservation Area (GMTFCA), een grote transnationale beschermingszone van 5.909 km2 die Zuid-Afrika, Botswana en Zimbabwe verenigt.

Het gebied heeft een enorme biodiversiteit, vooral dankzij de gevarieerde habitat. Mapesu ligt in het Mopane-veld dat wordt gedomineerd door Colophospermum mopane (gewoonlijk de mopane-boom, vlinderboom of terpentijnboom genoemd) op het Archeïsche Beit Bridge-complex. Het reservaat bestaat uit golvende vlaktes met een aantal drainagelijnen en enkele heuvels (Limpopo Ridge Bushveld) in het oosten en zuiden. Er zijn tal van (kunstmatige, sommige op zonne-energie aangedreven) waterpoelen met overvloedig drinkbaar water op het terrein, waaronder één natuurlijke dam/woelplaats, die groter en dieper is gegraven om later enkele nijlpaarden de gelegenheid te geven zich er te vestigen, en om wentelplaatsen te creëren voor neushoorns, buffels en olifanten. Er is ook een rivier waaraan het reservaat zijn naam ontleent, de Mapedu, die door het terrein stroomt op seizoensbasis.

Dit gebied was ooit gericht op veeteelt, wat leidde tot overbegrazing en het oprukken van mopanebomen. Door middel van onze verschillende conserveringsinspanningen streven we er echter naar het gebied terug te brengen in zijn prachtige natuurlijke staat. Dit is een langetermijnstrategie waarbij we de natuur niet opofferen voor het gemak; het zal zweet, inspanning en veel tijd kosten om dit stukje Afrika in zijn oude glorie te herstellen en we zijn goed op weg.

Ook zijn er 49 + zoogdiersoorten die zich momenteel in het reservaat bevinden of die recent in het reservaat zijn geweest. In september 2016 hebben we een kudde olifanten vrijgelaten; in 2017, cheeta’s; in 2018; sables, giraffen, buffels; en in 2019 met grote inspanning neushoorns en nog veel meer soorten, die allemaal de flora en fauna van het reservaat blijven vormen. We hebben ons ook afgestemd op het Cheetah Meta Population Project van de Endangered Wildlife Trust (Endangered Wildlife Trust), waar we twee cheetahs in het reservaat hebben geherintroduceerd en vrijwilligersprogramma’s aanbieden die een ervaring van dichtbij en persoonlijk in de wereld van natuurbehoud brengen.

Mapesu.com